CímlapSintérSTOP BlogIllatos úti Blog - Igy kezdődött Bemutatkozás"Mégis" • Cenzúra nélkül: I. - II. • Púder: I. - II.Állatvédelmi Törvény • Jog és gyakorlat: I. - II.Állatvédő segítő - Állatvédő módszerekKislexikonIránytű

Kapcsolat: Gazdikereső, állatvédő segélytelefon, tanácsadás, információ: +36-30-183-5200 -
E-mail: zsuzsa.j.pasztor@gmail.com - Facebook: www.facebook.com/allatvedosegito

Honlapunk feltöltés alatt áll! - Kérjük segíts, hogy segíthessünk!

2012. május 3., csütörtök

Tervezett jogszabály módosítások a felelős állattartásért

Az európai elvárásoknak megfelelő, felelős állattartási szemlélet meghonosítását segíti több állatvédelemmel kapcsolatos kormányrendelet változása. Jövőre országos adatbázis tartja majd nyilván a chippel megjelölt ebeket, így átláthatóbb lesz a hazai eb állomány és csökkenhet a kóbor kutyák száma.

Az állatvédelmi kerettörvény szellemében módosított kormányrendeletek a hazai szabályozást korszerűsítik. Így például a kutyákat 2013-tól kötelező lesz chippel (transzponderrel) jelölni, és ezeknek az ebeknek az adatait országos adatbázis tartja majd nyilván. A szaktárca így szeretné elérni, hogy átláthatóbb legyen a hazai eb állomány, és csökkenjen a kóbor kutyák száma.

Ezentúl a kereskedésekben a gerinces állatokról, valamint a természetvédelmi egyezmény hatálya alá tartozó gerinctelen állatokról is nyilvántartás készül, de rendelet szabályozza azt is, hogy például mekkora űrtartalmú akváriumban tartható hal, vagy más gerinces állat, de azt is, hogy milyen feltételekkel, milyen hosszú láncra köthető ki eb. 2016-tól pedig egyáltalán nem szabad majd kutyát tartósan láncra verni.

Az ebek fülét nem, csupán – annak hétnapos koráig – farkát engedi kurtítani az új szabályozás, de tiltja azt is, hogy díszhalakba – azok látványosabb külleme miatt – festékanyagot fecskendezzenek.

Az európai gyakorlathoz igazítják az állatvédelmi bírság összegét, amely mára elveszítette visszatartó erejét. Az emelt összegű bírság már alkalmas lehet arra, hogy a gazdasági haszonállatokat tartó vállalkozások vagy magánemberek szemlélete a felelős állattartással kapcsolatban változzon. Például az állatokat gyakran embertelen körülmények között, országhatárokon át szállítókkal szemben hatásosabb lehet a magasabb összegű bírság.

A szaktárca bízik abban, hogy az állattartással kapcsolatban változó előírások hozzájárulnak a felelős állattartás minél szélesebb körű terjedéséhez.

 A jogszabálytervezet elérhető a kormany.hu -n.

Nincsenek megjegyzések: